Ondernemend en duurzaam Velsen

Het stimuleren van een gezonde, duurzame leefomgeving.

Subdoelstelling

Waarborgen van een gezonde leefomgeving.

Voor het waarborgen van een gezonde leefomgeving voert de gemeente de wettelijke milieutaken uit zoals vergunningverlening, toezicht en handhaving van bedrijfsactiviteiten (zie subdoelstelling 1.2.1) Ook stimuleert de gemeente bedrijven om maatregelen te nemen die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen (zie subdoelstelling 1.2.2).

Wat gaan we daarvoor in 2022 doen?

Programma Gezondheid en Luchtkwaliteit
We voeren de komende 4 jaar de maatregelen uit het programma Gezondheid en Luchtkwaliteit uit. In 2022 geven wij prioriteit aan de uitvoering van de volgende maatregelen:

  • De toezicht en handhaving op de bulkopslag van op- en overslagbedrijven die onder bevoegdheid van de IJmondgemeenten vallen.
  • De toezicht op het onderhoud en de keuring van stookinstallaties bij industrie en bedrijven.
  • Het uitoefenen van het wettelijk adviseurschap inzake de vergunningprocedures van Tata Steel (zie kopje Vergunningen) en Omgevingsvisies / Omgevingsplannen.
  • Werkgeversaanpak: het verduurzamen van woon- werkverkeer van bedrijven (zie subdoelstelling 1.2.2 IJmond Bereikbaar).
  • Het bevorderen van de gezondheid in de wijk door gericht maatregelen te nemen die hoog gevoelige groepen beschermen. Bijvoorbeeld maatregelen rondom scholen en ziekenhuizen.
  • Het uitvoeren van een onderzoek naar de effecten van de snelweg A22 op de luchtkwaliteit.
  • Een eenmalige uitbreiding van onderzoek naar de luchtkwaliteit bij drukke wegen.

et programma Gezondheid en Luchtkwaliteit bevat geïntensiveerde maatregelen uit de Visie Luchtkwaliteit 2017-2021. De maatregelen versnellen de verbetering van de luchtkwaliteit. We streven naar een goede luchtkwaliteit gelijk aan de adviesnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dvan het RIVM en de GGD onderstrepen deze ambitie.

Meer Waarde uit Afval
Velsen bevordert samen met HVC afvalscheiding met het uitvoeringsprogramma ‘Meer Waarde Uit  Afval’. Eind 2021 zijn in Zeewijk bij appartementen en flats containers geplaatst voor groente, fruit en tuinafval (GFT) en etensresten (GFE) en plastic, blik en drankpakken (PBD). In totaal bij 1.400 hoogbouw woningen. Dit jaar beoordelen we de effecten van die nieuwe manier van inzamelen bij hoogbouw in Zeewijk en of we deze manier van inzamelen ook toepassen in de rest van Velsen of dat we de afvalscheiding bij hoogbouw in de toekomst anders vormgeven. Daaruit wordt duidelijk of we het  beschikbare investeringsbudget ‘ondergrondse containers hoogbouw’ geheel of gedeeltelijk nodig hebben.

In Velsen hebben we in 2021 in een aantal raadsessies gesproken over een recycletarief. In dat systeem betalen inwoners voor het aanbieden van restafval. Het zou voor Velsen een mogelijkheid zijn om de stap maken naar minder restafval en de landelijke norm van 100kg restafval per inwoner per jaar halen. In 2022 zullen we bepalen of het recycle-tarief een geschikte methode is om de afvalscheiding in Velsen te verbeteren en zo ja, op welke termijn.

Reguliere activiteiten

Vergunningverlening
We verlenen Omgevingsvergunningen Milieu aan bedrijven. We adviseren Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied over de vele complexe vergunningaanvragen van Tata Steel. In 2022 geven we bijvoorbeeld advies over de waterstoffabriek en de ondergrondse CO2 opslag. Een vergunning met scherpe voorschriften zorgt voor een veilige en gezonde leefomgeving.

De gemeente voert de taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving uit op basis van het Beleidskader 2018-2022. In 2022 wordt het Beleidskader geactualiseerd voor de periode 2022-2026.   

Ruimtelijke advisering
We voorzien alle ruimtelijke ontwikkelingen van een milieuadvies waaronder de kustplaats IJmuiden, Oud IJmuiden en de afronding van bestemmingsplan Energiehaven. Het milieuadvies bevordert een veilige en gezonde leefomgeving rondom ruimtelijke plannen.

Stikstofproblematiek
We blijven ons in 2022 inzetten op het stikstofdossier. We dragen bij aan het versnellen van de vergunningverlening en adviseren initiatiefnemers over oplossingen voor stikstofproblemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de balans tussen de bescherming van natuurgebieden tegen stikstof neerslag en het ontplooien van initiatieven.

Geluid
Woningen aan de Zeeweg, Hagelingerweg en Vondellaan ondervinden een te hoge geluidsbelasting van wegverkeer. We saneren de geluidsbelasting door de gevel van de woningen te isoleren en/of het aanbrengen van stil asfalt op de weg. In 2022 actualiseren wij ook de geluidsbelastingkaarten van 2017. De geluidsbelastingkaarten geven het geluidniveau van wegverkeer op de gevel van woningen aan. Op basis van de geluidsbelastingkaarten stellen we in 2023 een actieplan geluid op. Woningen met een hoog geluidniveau op de gevel komen in aanmerking voor geluid beperkende maatregelen zoals de toepassing van stil asfalt op de weg.

We blijven ons inzetten op het tegengaan van geluidsoverlast van vliegverkeer rondom Schiphol. In 2022 loopt de Bestuurlijke agenda Schiphol 2019-2022 af. We evalueren de Bestuurlijke agenda en we nemen hierbij nieuwe ontwikkelingen zoals de Luchtvaartnota 2020-2050 mee. We onderzoeken hoe we de gemeentelijke belangen effectief kunnen inbrengen bij het Rijk.
Het beperken van het geluidniveau van weg- en vliegverkeer bevordert de gezondheid van onze inwoners.

Bodem
Met de intrede van de Omgevingswet (naar verwachting 1 juli 2022) voert de gemeente de vergunning, toezicht en handhavingstaken van de Wet bodembescherming uit onder de voorwaarde dat het Rijk hier voldoende geld voor geeft. We verlenen dan vergunningen aan inwoners en bedrijven voor het uitvoeren van een bodemsanering en houden hier toezicht op. De gemeente onderkent het belang om gestructureerd met de bodem om te gaan. Voor de uitvoering van deze taken stellen wij nieuw integraal bodembeleid op. n dit beleid nemen we ook de Nota bodembeheer inclusief de Bodemkwaliteitskaart en de ontwikkelingen op het gebied van de ondergrond mee.

Wij voegen de Bodemkwaliteitskaart toe aan het tijdelijk deel van het Omgevingsplan na de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Ontwikkelingen zoals de energietransitie nemen steeds meer beslag op de bodem met het gevolg dat het gebruik van de bodem onder druk staat. Tegelijkertijd houden wij rekening met de bodemkwaliteit bij activiteiten op en in de bodem. Zo zijn in Velsen enkele forse bodemverontreinigingen aanwezig zoals de grondwaterverontreinigingen in de Rivierenbuurt en ter plaatse van Zeeweg 263. De gemeente onderkent het belang om gestructureerd met de bodem om te gaan. Als eerste stap brachten wij de bodem integraal in beeld via een zogenaamde Complexiteitskaart bodem. Omgevingsdienst IJmond beheert de milieu-hygiënische bodemgegevens namens de gemeente. De Omgevingsdienst wordt in 2022 bronbeheerder van deze gegevens op basis van de Wet basisregistratie ondergrond.

Reinigen openbare ruimte
In de bestrijding van zwerfvuil wil Velsen vooral het bewustzijn van bewoners vergroten geen zwerfvuil te veroorzaken of om dit op te ruimen. Velsen sluit in de communicatie aan bij landelijke campagnes van Nederland Schoon. Hiervan afgeleid is het programma “Velsen geen Bende” met herkenbare kleuren, logo’s en beeldmateriaal. Zichtbaar schoonmaken en herkenbare of terugkerende activiteiten zijn belangrijke pijlers in de zwerfvuilplannen van Velsen. Dit zetten we door in 2022.

Bijzonder aandachtspunt in de reiniging is de vervuiling rond afvalcontainers. Samen met HVC werken we aan een goede aanpak en zetten we in op voorlichting, bewustwording, handhaven en opruimen.

Deze pagina is gebouwd op 02/28/2023 14:57:40 met de export van 02/16/2023 09:39:51