Ondernemend en duurzaam Velsen

Het stimuleren van een gezonde, duurzame leefomgeving.

Wat willen we bereiken?

Hoofddoelstelling 1.2

Het stimuleren van een gezonde, duurzame leefomgeving.

Context
De aarde warmt op en het klimaat verandert
Dat is direct merkbaar, ook in onze gemeente. We hebben te maken met periodes van hevige regenval en wateroverlast, maar ook met periodes van droogte en de problemen die daarbij horen. Een maatschappelijke verandering is nodig, willen we het leefbaar houden. Verandering in ons water- en energiegebruik, de manier waarop we productieprocessen inrichten, ons bestedingsgedrag, de manier we waarop we ons verplaatsen en de manier waarop we onze openbare ruimte inrichten zijn nodig. Maar hoe gaan we dat aanpakken? Wat kunnen wij daar als gemeente in betekenen? Wat moeten en willen we doen? En wat betekent die verandering voor onze inwoners, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties?
De internationale klimaatafspraken van Parijs en de nationale afspraken van het Klimaatakkoord zijn geen ver-van-ons-bed-verhalen; het gaat over hoe we wonen, werken en reizen, over de lucht die we inademen en de spullen die we aanschaffen. Wij vertalen die wereldwijde en nationale afspraken naar lokaal niveau.

We zijn op weg naar een duurzaam en groen Velsen
Daar staan ondernemen en vergroenen elkaar niet in de weg , maar versterken ze elkaar.
Daarbij is het belangrijk dat ambities haalbaar en betaalbaar blijven. Velsen gaat voor een energieke en toekomstbestendige gemeente, wil de hoofdstad van Nederland worden op het gebied van offshore windenergie. De gemeente doet dat in samenspel met inwoners en ondernemers, want deze maatschappelijke verandering slaagt alleen als iedereen meedoet.

We zetten in op een gezonde leefomgeving / verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving
Een duurzaam en groen Velsen moet ook een gezond Velsen zijn. En  een duurzame economie is ook een schone economie. Dat is zeker in onze regio, waar de milieudruk enorm hoog is, van groot belang. De kwaliteit van de lucht moet beter, de kwaliteit van de bodem staat onder druk. Recente / nieuwe inzichten vragen om een intensivering van de huidige inzet van alle betrokken partijen.

Rol en verantwoordelijkheid Gemeente
Een groot deel van de uitvoering van opgaven zoals in dit programma benoemd is de verantwoordelijkheid van de decentrale overheden zoals de gemeenten want dicht bij de inwoner, komen alle opgaven samen. De koepels van decentrale overheden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben in 2021 een aanbod neergelegd voor het nieuwe kabinet (Zie: Krachtig groen herstel van Nederland). Daarin geven zij aan dat eind 2019 alle 3 de decentrale overheden akkoord hebben gegeven voor het landelijke Klimaatakkoord en is iedereen aan de slag gegaan. Daarbij zijn 3 randvoorwaarden gesteld. Deze zijn kortweg samen te vatten als:

  1. Haalbaar / betaalbaar voor de samenleving.
  2. De juiste gemeentelijke bevoegdheden.
  3. Een vergoeding voor de toename in uitvoeringslasten.

Vanzelfsprekend sluiten de ambities van Velsen aan op het landelijke Klimaatakkoord. Dit neemt niet weg dat de randvoorwaarden die gesteld zijn aan de ondertekening van het Klimaatakkoord zo spoedig mogelijk ingevuld moeten worden om de uitvoering niet in gevaar te brengen. Het resultaat van het artikel 2 onderzoek ‘van Parijs naar praktijk’, gepubliceerd door de Raad voor het Openbaar Bestuur is daar een belangrijke factor in. Om onderstaande ambities ruimte te geven, moet immers de basis op orde zijn.
Dit geldt uiteraard ook voor Velsen, als het volgende kabinet bijvoorbeeld geen financiële middelen ter beschikking stelt voor de uitvoering van de klimaatdoelstellingen kunnen we de benodigde versnelling niet maken.

Deze pagina is gebouwd op 02/28/2023 14:57:40 met de export van 02/16/2023 09:39:51