Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren krijgen waar nodig ondersteuning gericht op ontwikkeling en zelfredzaamheid.

Subdoelstelling

Velsen ondersteunt inwoners bij participatie op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven.

Wat gaan we daarvoor in 2022 doen?

Gemeentelijke activeringstrajecten
IJmond Werkt! begeleidt inwoners die niet makkelijk aan een baan kunnen komen. Er is ook een groep inwoners voor wie de trajecten bij IJmond Werkt! nog niet haalbaar zijn. Dit zijn inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente biedt zelf activeringstrajecten aan voor deze inwoners. Het doel is dat mensen weer deelnemen aan de maatschappij en arbeidsmarkt. Dit draagt ook bij aan een teruglopend bijstandsbestand.
In 2022 zetten we de bestaande trajecten in en ontwikkelen we nieuwe trajecten die aansluiten bij de behoefte van de doelgroep. Er komt een structureel aanbod voor verschillende doelgroepen.

Weer aan het werk na de coronacrisis
De arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond werkt samen met partners om mensen aan een baan te helpen. Voor werkgevers is er één gezamenlijk aanspreekpunt: het werkgeversservicepunt (WSP). Daarin werken UWV, IJmond Werkt! en Pasmatch samen. De crisisdienstverlening is grotendeels regionaal georganiseerd, bijvoorbeeld voor aan de aanpak jeugdwerkloosheid en het regionaal mobiliteitsteam (RMT). Het RMT richt zich ook in 2022 speciaal op mensen die door de coronacrisis werkloos werden.

Daarnaast is er aandacht voor het versterken van de positie van mensen op de arbeidsmarkt. Door scholing kunnen mensen zich persoonlijk ontwikkelen en zijn zij flexibel inzetbaar als de arbeidsmarkt veranderd. We stimuleren dat onze inwoners gebruik te maken van de Rijksbudgetten Stimulering Arbeidsmarkt Positie (STAP) die beschikbaar zijn voor een leven lang ontwikkelen.

Beschermd wonen
Vanaf 1 januari 2022 zijn alle gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van beschermd wonen van de eigen inwoners. Samen met de gemeenten in de regio IJmond, Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer zijn praktische en financiële afspraken gemaakt over hoe wij de opvang en zorg op maat organiseren.

In 2022 vindt een nieuwe aanbesteding plaats voor beschermd wonen en maatschappelijk opvang. Daarnaast gaan we aan de slag met het lokaal vormgeven van de toegang tot beschermd wonen. Ook ronden wij het onderzoek af naar hoe we op korte termijn beschutte woonplekken in Velsen kunnen realiseren. Ook onderzoeken wij de mogelijkheid beschermde woonplekken in combinatie met een uitstroomvoorziening voor maatschappelijke opvang te realiseren.

Nieuwe Wet inburgering 2022
Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering in. In deze wet krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid over de inburgering van statushouders en andere inburgeringsplichtigen die in Velsen komen wonen. Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk meedoen aan de samenleving, het liefst via betaald werk.

Een brede intake en een persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP) vormen de basis van het inburgeringstraject. Er komen 3 leerroutes die statushouders kunnen volgen om goed te kunnen integreren: de B1-route die gericht is op taal, de onderwijsroute en de Z-route die gericht is op zelfredzaamheid. Daarnaast zorgen we ervoor dat voor statushouders het eerste halfjaar de vaste lasten direct vanuit hun uitkering worden betaald. Ook krijgen de statushouders die dat nodig hebben in deze periode een budgetcoach om hen te leren omgaan met geld. Als dit niet haalbaar is binnen 6 maanden, kan deze periode worden verlengd.

Het Rijk stelt geld beschikbaar om de wettelijke taken uit te voeren. Om zo efficiënt mogelijk uitvoering te geven aan de nieuwe wet werken wij in de voorbereiding samen met de gemeenten uit de IJmond en Zuid-Kennemerland. Inwoners die nog onder de oude Wet inburgering vallen blijven ondersteuning en begeleiding ontvangen. Daardoor kunnen zij volwaardig deelnemen aan de Velsense samenleving.

Herijking jeugdhulp
In 2022 verwachten meer aanvragen voor jeugdhulp. We willen dat jeugdhulp in de toekomst betaalbaar en beschikbaar blijft voor kinderen die dat nodig hebben. Hulp moet op tijd, passend, zo veel mogelijk thuis en integraal worden ingezet. We zetten maatregelen in om de uitgaven aan de jeugdhulp te beperken. Tegelijkertijd richten we ons op behoud van de kwaliteit en beschikbaarheid van de hulp. We waken ervoor dat er geen kind tussen wal en schip valt. We werken vanuit 4 pijlers:

  1. Versterken van de preventieve hulp.
  2. Herijking van de toegang.
  3. Stellen van financiële grenzen en
  4. onwenselijke effecten voor jeugdigen en het gezin tegengaan.

Inkoop jeugdhulp 2023
In 2022 werken we verder aan een nieuwe inkoop van de jeugdhulp. We willen voor 1 januari 2023 nieuwe contracten afsluiten. Belangrijke kernpunten zijn partnerschap, integraliteit en budget.

Verbetering jeugdbeschermingsketen
Het Rijk stelt geld beschikbaar voor pilots en proeftuinen om de jeugdbeschermingsketen te verbeteren. De totale verandering gaat 5 tot 10 jaar duren. De jeugdhulpregio Midden- en Zuid-Kennemerland richt zicht op het versterken van de zorg- en veiligheidsketen en verbinding met de lokale wijkteams en het maatschappelijk werk.

Reguliere activiteiten

Regionale arbeidsmarkt
In de regionale aanpak arbeidsmarkt 2020-2022 legden de gemeenten in de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond vast hoe zij samenwerken. In de bijbehorende doe-agenda staan regionale en lokale acties om meer mensen aan werk te helpen. De bestuurlijke regie is ondergebracht bij het Regionaal Werkbedrijf Zuid-Kennemerland en IJmond (RWB). In een convenant maakten regiogemeenten, UWV, werkgevers- en werknemersorganisaties en het onderwijs afspraken om de samenwerking in de arbeidsmarktregio te bevorderen. Het doel is meer banen te creëren en bij te dragen aan een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt.

Re-integratie in Velsen
Velsenaren die (tijdelijk) een beroep moeten doen op een bijstandsuitkering, worden geholpen terug te gaan naar werk. De gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt! voert dit namens de IJmond gemeenten uit met behulp van verschillende interventies. Hierbij wordt door de gemeenten gestuurd op meer doelmatigheid en maatwerk. IJmond Werkt! heeft daarbij ook een ondersteunende
rol naar werkgevers. Vanuit het Werkgeverservicepunt bedienen zij samen met UWV en Pasmatch de werkgevers in de ambitie te komen tot een arbeidsmarkt waar plek is voor iedereen. Voor inwoners waarvoor IJmond werkt! nog een brug te ver is, zet Velsen maatwerktrajecten in om hen te activeren. De activiteiten zijn meer gericht op de ontwikkeling van de inwoner dan op het inzetten van maatregelen.

Het taalhuis
In Velsen zijn verschillende trajecten voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en / of digitale vaardigheden. Het doel van de trajecten is laaggeletterden taalvaardig maken waardoor zij zich beter kunnen redden in de maatschappij. Het Taalhuis IJmond biedt activiteiten voor iedereen die wil oefenen met de Nederlandse taal. Er zijn groepslessen, individuele lessen, alfabetiseringslessen, computerlessen, een praathuis en een taalspreekuur. Consulenten van de gemeente kunnen klanten doorverwijzen naar het taalspreekuur, maar mensen kunnen zich hier ook zelf voor aanmelden. Een taalexpert beoordeelt het (taal)niveau van de klant, wat de hulpvraag is en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens wordt de klant doorverwezen naar taalonderwijs.
Gemeente Velsen ondertekende samen met gemeenten en partners in Midden- en Zuid-Kennemerland het Taalakkoord. De ambitie is zo veel mogelijk laangeletterden te bereiken door de inzet van verschillende activiteiten.

Beleidsplan maatschappelijke ondersteuning
Het ‘Beleidsplan maatschappelijke ondersteuning: naar een inclusieve samenleving’ is gericht op een samenleving waarin iedereen meedoet. In 2022 evalueren we het huidige beleidsplan en werken we samen met inwoners, de Participatieraad en maatschappelijke partners aan een nieuwe visie.

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
De wet verplichte geestelijke gezondheidszorg regelt de voorwaarden voor zorg en eventuele opname bij psychische problemen.
Onderdeel van deze wet is dat inwoners bij de gemeente een melding kunnen doen als zij denken dat de noodzaak van verplichte zorg voor een inwoner onderzocht moet worden. De GGD voert het meldpunt uit namens de gemeente. De burgemeester behoudt een belangrijke rol bij een crisis, waarin hij op advies van een psychiater een (crisis)maatregel kan opleggen.

Goede ondersteuning door contracten Jeugdwet en Wmo-begeleiding
Samen met regiogemeenten sloten we contracten af voor jeugdhulp en Wmo-begeleiding.
Daardoor kunnen we integrale en kwalitatief goede ondersteuning bieden aan inwoners en gezinnen die dat nodig hebben.
In de contracten zijn Wmo-producten opgenomen die ervoor zorgen dat de zorg doorgaat als een jongere overgaat van Jeugdwet naar Wmo. Voor jongvolwassenen van 18 tot en met 23 jaar bieden jeugdhulpaanbieders ondersteuning vanuit de Wmo. Ook is er gezinsbegeleiding ingekocht, die zetten we in als kinderen én ouders een beperking hebben en / of problemen ervaren en daarbij ondersteuning willen. Op deze manier kunnen we integrale zorg bieden aan een gezin.
In 2022 werken we verder aan een nieuwe inkoop van de jeugdhulp. We willen voor 1 januari 2023 nieuwe contracten afsluiten. Integrale ondersteuning, strategisch partnerschap  en een vooraf afgestemd budget zijn belangrijke thema’s.

JeugdzorgPlus
Vanaf begin 2020 werken we samen met andere gemeenten, zorgaanbieders en de samenwerkingsverbanden passend onderwijs aan een bovenregionaal plan Noord-Holland voor een beter passend aanbod voor kinderen met een complexe zorgvraag. De ambitie van dit plan is voor alle jeugdigen in Noord-Holland de zorg zo veel mogelijk thuis vorm te geven. Ook wanneer er sprake is van een moeilijke zorgvraag waarbij een noodzaak tot verblijf en intensieve behandelbehoefte bestaat. Indien jongeren niet thuis kunnen verblijven is het uitgangspunt ze in kleinschalige woonvoorzieningen in de regio op te vangen.

Veilig Thuis
Veilig Thuis is het regionaal meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is ondergebracht bij de Veiligheidsregio Kennemerland. De gemeenten in de regio Kennemerland stelden samen met meer dan 50 organisaties die actief zijn op het gebied van zorg, veiligheid en onderwijs de regiovisie ‘Verbinden en versterken van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling 2020-2024’ op. Het doel van deze visie is om huiselijk geweld en kindermishandeling blijvend tegen te gaan. In het actieprogramma staan concrete acties.

Wmo-maatwerkvoorzieningen
Vanwege het abonnementstarief, de vergrijzing en het langer zelfstandig wonen zien we een stijging binnen de Wmo-maatwerkvoorzieningen. Dat geldt vooral voor hulp bij het huishouden, begeleiding, vervoersvoorzieningen en woonvoorzieningen. Daarnaast zorgen enkele nieuwe contracten voor hogere kosten. Door deze stijging hebben we structureel extra geld nodig voor de Wmo-maatwerkvoorzieningen. In 2022 ronden we de aanbesteding voor woningaanpassingen af. Mogelijk brengt dit extra kosten met zich mee, hier informeren wij u later over.

Hulpmiddelen
Met ingang van 1 oktober 2021 ging het nieuwe contract voor hulpmiddelen in. Door marktwerking dalen de kosten per hulpmiddel in het nieuwe contract. Door de toename in het aantal indicaties voor Wmo-hulpmiddelen verwachten we netto alsnog een kleine stijging in de kosten.

Sociaal medische advisering
Met ingang van 1 juli 2021 ging het nieuwe contract voor sociaal medische advisering in. De tarieven zijn omhoog gegaan, waardoor de kosten in 2022 stijgen. Door in te zetten op interne expertise en deskundigheidsbevordering bij onze consulenten proberen we de doorlooptijden te verbeteren en het aantal sociaal medische advies aanvragen terug te dringen om de stijging in kosten te beperken.

Open einde regeling: Abonnementstarief
Een specifiek risico van de open einde regelingen is de eigen bijdrage voor Wmo; het abonnementstarief. Het abonnementstarief is een vast bedrag als eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. Dit bedrag is maximaal € 19 per maand. De inkomsten aan eigen bijdrage zijn door het abonnementstarief aanzienlijk gedaald. Daarnaast leidt de aanzuigende werking van het abonnementstarief tot een stijging in het aantal voorzieningen. Vanuit het Rijk is aangegeven dat er geen aanvullende vergoeding komt. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft toegezegd dat hij gezamenlijk maatregelen wil verkennen die bijdragen aan een betere sturing op de uitgaven in de Wmo. Dit schuift door naar het volgend kabinet. Ook in 2022 verwachten we hierdoor weer een stijging op het aantal Wmo-voorzieningen en de kosten.

Hulp bij het huishouden
Door de vergrijzing, het langer zelfstandig thuis wonen en het abonnementstarief verwachten we dat de vraag naar huishoudelijke hulp ook in 2022 toe blijft nemen. We breidden het aanbod voor hulp bij het huishouden uit met een algemene voorziening. De algemene voorziening bestaat uit verschillende pakketten huishoudelijke hulp gericht op een schoon en leefbaar huis als resultaat. Als de algemene voorziening niet passend is, zal maatwerk worden ingezet. Daarnaast hebben we een nieuw normenkader voor het aantal uren hulp dat wordt ingezet. Dit nieuwe normenkader sluit beter aan op de huidige maatstaven rondom schoonmaken. Het aantal uur per cliënt daalt hierdoor ten opzichte van het oude normenkader. In 2022 verwachten we in toenemende mate de effecten van het nieuwe normenkader op de kosten te zien. Dit komt doordat steeds meer indicaties op basis van het nieuwe normenkader verstrekt worden.

Doelgroepenvervoer
RegioRijder verzorgt het Wmo collectief vervoer, het leerlingenvervoer en jeugd GGZ-vervoer. Het Wmo collectief vervoer is bedoeld voor inwoners die door beperkingen niet of onvoldoende gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Samen met de inwoner kijken we naar zijn situatie en mogelijke oplossingen voor de vervoersbehoefte. Als een inwoner niet met het openbaar vervoer kan reizen, vrijwilligersvervoer geen oplossing biedt en er geen mogelijkheden zijn vanuit het netwerk, kan het Wmo-vervoer een oplossing bieden.

Ieder kind heeft recht op passend onderwijs. In sommige gevallen is de afstand naar school te groot, of kan het kind wegens zijn structurele beperking niet zelfstandig naar school reizen. Ouders kunnen in dat geval een beroep doen op leerlingenvervoer. De gemeente regelt indien noodzakelijk het schoolvervoer van leerlingen naar het (speciaal) basisonderwijs, ook voor leerlingen met een beperking. De regels hiervoor zijn vastgelegd in de verordening. De gemeente levert binnen het leerlingenvervoer vervoer op maat. We kijken naar de mogelijkheden om het zelfstandig reizen te stimuleren. Dit vraagt eerst om een investering zodat leerlingen zelfstandig leren reizen. Vervolgens kan dit kosten besparen doordat leerlingen gaan fietsen of met het openbaar vervoer gaan reizen.

Aanpak Huiselijk Geweld, Kindermishandeling en Ouderenmishandeling
Vanuit het landelijke project Geweld Hoort Nergens Thuis wordt een regiovisie (regio Kennemerland) en actieprogramma ontwikkeld, om huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken. In het actieprogramma is ruimte voor lokale projecten en plannen. Ook wordt gekeken naar hoe een multidisciplinaire aanpak van structureel geweld (MDA++) ontwikkeld kan worden in de regio Kennemerland. Er heeft een onderzoek naar de opbrengst van de pilot MDA++ onder een dak gelopen. De aanbevelingen wat betreft de aanpak en de toekomst voor het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Kennemerland worden momenteel uitgewerkt.

Samenwerking om jeugdoverlast tegen te gaan
Gemeente, politie, Stichting Welzijn Velsen (jongerenwerk) en Straathoekwerk werken samen om jeugdoverlast tegen te gaan. De partijen hebben een samenwerkingsconvenant en een werkproces opgesteld. Op basis daarvan delen ze informatie en spreken ze af welke acties ze uitvoeren om jeugdoverlast in Velsen tegen te gaan. Onder regie van een netwerkcoördinator jeugd vindt regulier uitvoeringsoverleg plaats over de aanpak in Velserbroek, Velsen-Noord en IJmuiden. Daarnaast vindt incidenteel overleg plaats over locaties waar overlast plotseling oplaait.
In 2021 voerden we het project jeugdboa’s uit. Hiermee kreeg het jeugdnetwerk beter zicht op overlast en het gedrag van jongeren op straat. De wens is dit project voort te zetten in 2022.

Skaeve Huse: een passende woonvorm
Aan de Broekeroog in Velserbroek ligt sinds 2021 “Skaeve Huse”. Deze bijzondere woonvoorziening is voor mensen die structureel overlast veroorzaken in hun eigen woonomgeving. Er is een speciaal aanspreekpunt/meldpunt om snel te kunnen reageren op signalen van overlast en contact met omwonenden te onderhouden.Zo leiden we het wonen op de locatie Skaeve Huse in goede banen.

Het Atelier: dagbesteding zonder indicatie
Velsen werkt samen met verschillende organisaties verder aan het Atelier (voormalig Cultuurwarenhuis). Hier kunnen kwetsbare inwoners makkelijk binnenlopen voor dagbesteding, vrijwilligerswerk, stages en leer-en werktrajecten. In het Atelier kunnen mensen meedoen en werken aan herstel.

Deze pagina is gebouwd op 02/28/2023 14:57:40 met de export van 02/16/2023 09:39:51