Subdoelstelling
Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.
Wat gaan we daarvoor in 2022 doen?
Armoedevisie
Met de armoedevisie 2020-2024 richt de gemeente zich op de aanpak van armoede. Het uitvoeringsprogramma startte in 2021 onder leiding van de armoederegisseur. In 2022 richten we ons op het verder verbeteren van de dienstverlening. Zo hebben we extra aandacht voor de communicatie zodat beter zichtbaar is welke ondersteuning mogelijk is. Daarnaast starten we met een aantal projecten, zoals het organiseren van financiële inloopspreekuren in de wijk en het inzetten van ervaringsdeskundigen.
Sinds 2021 bieden we ondernemers gespecialiseerde schuldhulpverlening en coaching aan. Daar gaan we in 2022 mee verder. In 2022 onderzoeken we ook de mogelijkheden van het in eigen beheer uitvoeren van schulphulpverleningstrajecten.
Kinderen in armoede
De gemeente ondersteunt kinderen die opgroeien in gezinnen die minder dan 110% van het sociaal wettelijk minimum loon kunnen besteden. De succesvolle pilots voor ondersteuning bij het maken van toekomstplannen en schoolwerk is vanaf 2022 regulier aanbod van de gemeente.
In 2022 werken ketenpartners, basisscholen en de gemeente intensiever samen om kinderen en gezinnen in armoede zo vroeg en goed mogelijk te ondersteunen.
New Future
In 2020 en 2021 startte het project New Future in Velsen. Bij een positieve evaluatie verlengen we dit project in 2022. New Future ondersteunt jongeren met schulden door de schulden van deze jongeren af te kopen. Op deze manier hebben de jongeren nog maar één schuldeiser, namelijk de gemeente. Door het wegnemen van schulden en stress is er plaats voor gedragsverandering. New Future maakt afspraken met de jongeren voor begeleiding en afbetaling. Hiermee verbetert de financiële zelfredzaamheid van jongeren blijvend. Dit leidt tot minder schulden en de problemen die daarbij ontstaan, zoals psychische problemen, verslaving, fraude, criminaliteit.
Reguliere activiteiten
Verstrekken van uitkeringen en bijzondere bijstand
Door een uitkering of de bijzondere bijstand ondersteunt de gemeente inwoners die niet in staat zijn zichzelf van een inkomen te voorzien.
Schuldhulpverlening: brede, gevarieerde aanpak
De gemeente besteedt veel aandacht aan het voorkomen en vroeg herkennen van schulden. Hiervoor werken we samen met ketenpartners, zoals het sociaal wijkteam, woningcorporaties en nutsbedrijven. Ook doet Velsen veel aan financiële educatie op middelbare scholen met een voorlichtingsprogramma. Tijdens 'de Week van het geld' wordt extra aandacht besteed aan het voorkomen van schulden onder jongeren. Vanaf 2022 kunnen ook de basisscholen in Velsen gebruik maken van een lesprogramma.
Sinds 2021 hebben alle energiebedrijven, woningcorporaties en zorgverzekeraars een wettelijk meldingsplicht bij betaalachterstanden. De gemeente ontvangt deze meldingen en biedt inwoners snel hulp bij financiële- en/of andere problemen, bijvoorbeeld via het sociaal wijkteam. Ook werkt de gemeente samen met landelijke partijen zoals 155-help een bedrijf, Startpunt Geldzaken en Schuldhulpmaatje.
Voor inwoners die al problematische schulden hebben bestaat de reguliere schuldhulpverlening.
Hiervoor werkt de gemeente sinds 2021 samen met Kredietbank Nederland.