Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Subdoelstelling

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Wat gaan we daarvoor in 2022 doen?

Preventieakkoord
In 2021 ging de gemeente Velsen het Preventieakkoord ‘Samen naar een vitaal Velsen’ aan samen met Velsense organisaties, inwoners en private partijen het. Het Preventieakkoord gaat over een rookvrije leefomgeving, het tegengaan van overmatig alcohol- en drugsgebruik en het bevorderen van een gezond gewicht. Ook richt een aantal plannen zich op ondersteuning van Velsenaren die te maken hebben met factoren die een ongezonde leefstijl beïnvloeden. Denk aan zoals stress, eenzaamheid en armoede. In 2022 gaan we verder met het uitvoeren van de plannen, enkele voorbeelden zijn het delen van campagnes rondom stoppen met roken en gezondheidsbevordering bij eetclubs. Van het Rijk ontvangen we een uitvoeringsbudget om de plannen te realiseren.

Reguliere activiteiten

Meer ruimte voor inwoners in beleidsvorming: Participatieraad
De participatieraad helpt gemeente en inwoners vroeg in het beleidsproces in gesprek te gaan met elkaar. Dit gaat over thema’s die de gemeente kiest, maar ook signalen uit de samenleving staan op de agenda. Per onderwerp adviseert de Participatieraad de gemeente over de meest geschikte aanpak, bijvoorbeeld over met wie zij in gesprek moet gaan en op welke manier dat het beste kan. De rol van de Participatieraad verschilt per thema: soms is deze heel intensief en neemt de participatieraad het voortouw. Andere keren beperkt de rol zich tot een kort advies over het proces.

Gezond in de stad (GIDS): meer vitale inwoners in Velsen-Noord en Zee- en Duinwijk
De gemeente ondersteunt met GIDS organisaties, bedrijven en inwoners om bij te dragen aan een betere gezondheid van mensen. Hiervoor dienen zij plannen in. Het hoofddoel is gezondheidsverschillen tussen inwoners te verkleinen. In 2022 voeren wij nieuwe en bestaande projecten uit zoals het programma Gezond en lekker in je vel waaraan meerdere scholen deelnemen, het beweegproject Fit Body Bootcamp en het wijkprogramma Move again in Velsen-Noord.

Velsen ondersteunt haar vrijwilligers
De gemeente vindt het belangrijk vrijwilligers te ondersteunen en stimuleren in hun werkzaamheden. In 2022 komt er in de gemeente een nieuw digitaal platform voor vrijwilligers. Het platform is gebruiksvriendelijker en eenvoudiger voor het krijgen van informatie en advies. Inwoners kunnen hier terecht voor al hun vragen over vrijwilligerswerk, trainingen en andere diensten zoals burenhulp. Daarnaast gaat de stichting CityShapers de vrijwillige inzet van jongeren in Velsen vergroten met gerichte activiteiten

Een dementievriendelijke gemeente
Het aantal mensen met dementie neemt toe. Dit betekent ook dat er meer mantelzorgers komen en dat meer inwoners en organisaties te maken krijgen met dementie. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en aan de samenleving deelnemen. Stichting Alzheimer Nederland, de dementieketen Midden- Kennemerland en de IJmondgemeenten werken samen om de betrokken gemeenten dementievriendelijker te maken. Dit doen zij sinds 2015 op basis van een intentieverklaring. Door middel van een plan van aanpak wordt aan actiepunten gewerkt die zich richten op het informeren van inwoners en professionals en het bieden van begeleiding op maat. Velsen heeft daarnaast een sportaanbod voor ouderen met dementie om hen vitaal in beweging te houden en ontmoeting te stimuleren.

Mantelzorgers
Centrum Mantelzorg Socius biedt informatie, advies en ondersteuning aan mantelzorgers in Velsen. Andere organisaties bieden mantelzorgondersteuning aan specifieke groepen mantelzorgers. We onderscheiden de volgende drie aandachtsgebieden voor mantelzorgondersteuning:

  1. Verlichten van mantelzorgers in hun mantelzorgtaken.
  2. Samen sterk in mantelzorgondersteuning en
  3. Bedanken voor de inzet. Jaarlijks wordt voor mantelzorgers op de Dag van de Mantelzorg een activiteit georganiseerd en ontvangen zij een waardering van de gemeente.

Wijk- en bewonersinitiatieven
Gemeente Velsen stimuleert buurtinitiatieven om de buurt mooier, leuker, groener en veiliger te maken. Bijvoorbeeld, met een buurtfeest, het plaatsen van een insectenhotel of het samen onderhouden van een moestuin. De komende periode zetten wij in op het ondersteunen van bewoners en bewonersgroepen bij het ontwikkelen van hun ideeën voor een betere leefomgeving en meer samenhang in de wijk. De gemeente kan bijdragen door het geven van een eenmalige subsidie of door te adviseren over aanleg, materialen, beheer en onderhoud.

Wijkteams schoon, heel, veilig en ook sociaal
De wijkteams werken aan preventie, het inzetten op ontwikkelingen en aankaarten van knelpunten in de wijken en het activeren van bewoners. In iedere Velsense wijk werkt het wijkteam samen aan het verbeteren van de fysieke omgeving en het onderhouden van een schone, hele, veilige openbare ruimte. De partijen van het wijkteam: gemeente, politie, woningbouwverenigingen, Stichting Welzijn Velsen, wijkplatforms en actieve bewonersgroepen, SportSupport, het Sociaal Wijkteam en het jeugdnetwerk. Ook trekken de wijkteams op met het Sociaal Wijkteam en het jeugdnetwerk bij sociale thema’s zoals eenzaamheid, het versterken van sociale cohesie en voorkomen van jeugdoverlast, om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Wijkplatforms
In Velsen zijn 4 wijkplatforms actief: IJmuiden Noord, IJmuiden Zuid, Zee- en Duinwijk en Velsen Noord. Het wijkplatform pakt praktische zaken op, zoals het meepraten over de plannen van de gemeente en ondersteunen van initiatieven van vrijwilligers. De wijkplatforms ontvangen van de gemeente geld voor de uitvoering van hun jaarplannen. Een wijkplatform is een groep actieve bewoners die de wijk vertegenwoordigt.

Deze pagina is gebouwd op 02/28/2023 14:57:40 met de export van 02/16/2023 09:39:51