Grondbeleid is geen doel op zich. Het is een hulpmiddel om de ambities, waaronder de ambities met betrekking tot kwaliteit en de verwezenlijking van maatschappelijke en economische functies, uit ruimtelijke plannen te vertalen in concrete projecten en ook daadwerkelijk te verwezenlijken.
Een van de doelstellingen in de programmabegroting is het bieden van mogelijkheden voor het gebruik en de bebouwing van gronden (hoofddoelstelling 5.3). In een aantal majeure projecten en gebiedsontwikkelingen is de gemeente (gedeeltelijk) grondeigenaar waardoor de gemeente (mede) initiatiefnemer voor de ontwikkeling van een programma (bijvoorbeeld woningen of een maatschappelijke functie) is. Daarnaast is de gemeente betrokken bij een groot aantal ontwikkelingen waarbij derden de initiatiefnemers zijn, zoals woningcorporaties en commerciële ontwikkelaars.
De rol die de gemeente inneemt verschilt sterk per project en varieert van initiatiefnemer en regievoerder tot het alleen faciliterend optreden (procedureel en toetsend). Voor 2022 blijft de focus primair op projecten die voortvloeien uit en passen binnen de strategische agenda, de structuurvisie van Velsen, het raadsakkoord 2018 en het collegeprogramma 2018-2022, zoals de projecten Grote Hout, Wijkermeerweg, Van Diepenstraat en Lagersstraat.
De kaders van het Grondbeleid zijn opgenomen in deelnota’s, namelijk de kadernota.
Ontwikkeling vastgesteld op 25 januari 2018, de kadernota Grondprijzen vastgesteld op 25 april 2019, de kadernota Vastgoed 2021 vastgesteld op 23 juni 2021. In 2021 is er gewerkt aan de actualisatie van de kadernota Grondprijzen en kadernota Ontwikkeling. Deze geactualiseerde kadernota’s zullen naar verwachting in 2021 vastgesteld zijn.