Burger en bestuur

Een goed functionerend bestuur.

Subdoelstelling

Verder

Verkiezingen
In 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en daarmee een nieuwe raad. Dat betekent dat begin 2022 in het teken staat van de campagne en de opkomstbevordering voor de verkiezingen. Nadat de nieuwe raad is geïnstalleerd komt er een uitgebreid startprogramma voor alle raadsleden. Er wordt verder gewerkt aan het versterken van de strategische positie van de raad en ingezet op verdere kwaliteitsverbetering van het democratisch proces in de gemeente door goed samenspel in de raad, met inwoners en met college en organisatie. Voor de nieuwe raadsperiode komt er een nieuw raadsinformatiesysteem om de raad en inwoners optimale en transparante dienstverlening te bieden en de informatiepositie van de raad te versterken.

Samen onze ambities realiseren
Programma Samenspel
De gemeenteraad (raadsakkoord) en het college (collegeprogramma) hebben de ambitie om zich meer in te zetten voor een open en toegankelijk bestuur. Niet omdat wij dit zo graag willen, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat we onze doelen alleen kunnen bereiken als we in samenspel samenwerken. Onze inwoners en ondernemers verwachten deze manier van werken. Samen met inwoners, bedrijven, woningbouwcorporaties, verenigingen en omliggende gemeenten werken we aan een krachtige en veelzijdige lokale democratie. De afgelopen jaren hebben we in stappen toegewerkt naar het vormgeven en uitvoeren van deze ambitie. Het programma Samenspel stuurt de ontwikkeling aan.

Het programma Samenspel stimuleert en experimenteert met het samen uitwerken van beleid en plannen. Het programma Samenspel bestaat uit 4 sporen, te weten:
Spoor 1: Verankeren Samenspel in de organisatie
Spoor 2: Beleidskader Participatie
Spoor 3: Professionaliseren relatiemanagement
Spoor 4: Doorontwikkelen wijkgericht werken

Wat gaan we zoal doen in 2022  
In 2022 gaan we binnen deze sporen het volgende doen:

  • We geven uitvoering aan het opleidingsplan Samenspel en het opleiden/trainen van medewerkers.
  • We richten met betrekking tot samenspel & participatie één (in- en externe) digitale vindplaats (www.samenspelvelsen.nl ) in. Deze site gaan we zoveel als mogelijk wijkgericht inrichten.
  • Ook gaan we meer online participatie organiseren en verder met het experimenteren met de omgevingstafel en participatie door derde partijen (inclusief de inhoudelijke beoordeling daarvan). Hierbij staan evaluatie en leren van de uitvoering voorop.
  • We geven invulling aan het beleid voor participatie. Dit betekent investeringen in opleiden, trainen en coaching van medewerkers. Investeren in licenties voor online gesprekstools en in het faciliteren van offline bijeenkomsten. Het alternatief is dat externe bureaus ingehuurd moeten worden voor de grotere participatieprocessen.
  • Met betrekking tot relatiemanagement komt er een structureel overleg voor de grote(re) partners. Daarnaast zal er een organisatiebrede vaardighedentafel relatiemanagement worden ingericht met als doel de kennis en kunde op dit gebied te versterken.
  • We gaan in 2022 experimenteren met het toekennen van budgetten in het kader van een wijkbegroting en experimenteren met het actief stimuleren van bewonersinitiatieven. Dit door kennis te delen, het organiseren van trainingen, faciliteren van ontmoetingen tussen initiatiefnemers en het verbinden van kennis en kunde.

Ultimo 2022 zal het programma Samenspel worden beëindigd en de activiteiten uit het programma aan de organisatie zijn overgedragen en worden geborgd.

Visie op Velsen 2050 Duurzaam Verbonden
De Visie op Velsen 2025 Kennisrijk werken in Velsen is geactualiseerd, zodat de visie klaar is voor 2050. Met het vaststellen van de Visie op Velsen 2050 Duurzaam Verbonden is duidelijk waar Velsen voor staat en waar Velsen voor gaat. De visie fungeert als een kompas en zorgt ervoor dat de gemeente koers kan houden richting 2050. Koers in het maken van keuzes, positie in de regio en zichtbaarheid in de wijk.

Verbonden
De visie richt zich op het belang van ontmoeten. Elkaar zien en elkaar blijven vinden. Digitaal en duurzaam verbonden. Het richt zich ook op een economie die uit meer bestaat dan geld verdienen. De visie gaat uit van een brede maatschappelijke welvaart, niet alleen gericht op verdienen, maar ook op genieten en welbevinden. Met elkaar en door elkaar. Binnen de grenzen van het milieu en het klimaat.

Duurzaam
Duurzaamheid is belangrijk want Velsen vormt op dit gebied de Techport voor Nederland. We hebben ook nogal wat te bieden. Met onze ligging aan zee dicht bij de windparken vormen wij het stopcontact (Energiehub) voor Nederland. En met de innovatieve maakindustrie waaronder Tata Steel IJmuiden een belangrijke factor op het ontwikkelen en produceren van waterstof op internationaal niveau. Dat dit om goed opgeleide werknemers vraagt is evident. Zowel op praktisch als theoretisch niveau. Techport als toonaangevend voorbeeld van samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers vormt hierin de verbindende schakel.

Groen en schoon
Tegenover de reuring en de dynamiek van de industrie, het Noordzeekanaal, het strand en de levendige havenplaats IJmuiden staat het genieten van de rust en ontspanning in de natuurgebieden, de parken en in de wijk. Daar komen we elkaar tegen op het plein, kennen we elkaar van de vereniging, en zetten we ons in voor de wijk. Want als er iets is dat Velsenaren kenmerkt is het wel dat de saamhorigheid groot is. Net als de bereidheid om mee te praten en mee te doen. In de wijk is het ook prettig wonen, omdat het er zo groen is. Weinig blik op straat. Veel bomen en goed verzorgd groen. De natuurgebieden hebben diepe uitlopers de wijk in, vergroten de biodiversiteit en nodigen Velsenaren uit om een ommetje te maken en de schone lucht op te snuiven.

Aanbesteding accountant
De controletermijn van de huidige accountant loopt tot en met 2021. De Jaarstukken 2021 zijn nog door hem gecontroleerd. Voor de volgende periode zijn we half 2021 een aanbesteding gestart. Op basis van de inschrijving kiest de raad een accountantskantoor dat in 2022 zijn werkzaamheden start met de interim controle voor de Jaarstukken 2022.

Rechtmatigheidsverklaring door college
Het Rijk is voornemens voor de rechtmatigheidseisen de Gemeentewet te wijzigen. Dit wetsvoorstel beoogt dat het college van B&W met ingang van het jaar 2021 in de jaarstukken verantwoording af legt over de rechtmatigheid. Op dit moment maakt dit onderdeel uit van de accountantsverklaring. Tot nu toe is deze wetswijziging nog altijd niet parlementair goedgekeurd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ons in juni 2021 op de hoogte gesteld dat de invoering van deze rechtmatigheidsverklaring waarschijnlijk vanaf het verslagjaar 2022 van kracht wordt en daarmee onderdeel uitmaakt van de Jaarstukken 2022. De voorbereidingen worden in 2022 voortgezet.

Reguliere activiteiten

Het bestuur van de gemeente Velsen voert het beleid uit waar de gemeenteraad de kaders voor heeft uitgezet. Het bestuur legt hierover verantwoording af aan de gemeenteraad. Dit gebeurt zo transparant mogelijk en in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen en mede-overheden.

Deze pagina is gebouwd op 02/28/2023 14:57:40 met de export van 02/16/2023 09:39:51