Subdoelstelling
Verder
Visie op Groen, uitvoeren en inspelen op ontwikkelingen
Groen is belangrijk voor onze inwoners. Het zorgt voor een prettige leefomgeving voor mens en dier. Groen draagt bij aan onze gezondheid, biodiversiteit, klimaatbestendigheid en economie. Gemeente Velsen hecht veel waarde aan het groen. Daarom hebben we een Groenstructuurplan opgesteld in 2019 in samenspraak met bewoners, bedrijven en organisaties. In het plan staan een visie, ambities en maatregelen beschreven. De bestaande groenstructuur is hierin leidend. In 2022 zijn de volgende maatregelen gepland:
- Nog meer bermen en gazon op een andere manier maaien, waardoor het gras aantrekkelijker is voor insecten, vlinders en bijen.
- In 2021 wordt het nieuwe bomenbeleidsplan vastgesteld. Dit plan is de basis om het bomenbestand op een verantwoorde manier in kwaliteit en kwantiteit in stand te houden. In 2022 starten we met de uitvoering van dit nieuwe beleidsplan.
- We zijn begonnen met het opstellen van versterkingsplannen voor de buitenplaatsen. In 2021 worden deze plannen vastgesteld. Hiermee werken we aan beter onderhoud en maken we keuzes op het vlak van ecologie en natuur, cultuurhistorie, en recreatie voor de komende 10 jaar.
Om te zorgen dat het reguliere beheer en onderhoud uitgevoerd kan worden op de buitenplaatsen, is er vanaf 2021 voor buitenplaats Velserbeek subsidie toegekend door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Voor de andere 2 rijksmonumenten, Schoonenberg en Spaarnberg, is subsidie aangevraagd voor 2022. Dit zijn subsidies die uitgekeerd worden voor 6 jaar.
In 2021 zijn we al begonnen met beheer en onderhoud dat uitgevoerd kan worden met de subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Speelruimteplan
De gemeente heeft openbare speelruimte en sportvelden in eigendom en beheer. Om deze op een verantwoorde en kwalitatieve manier te behouden en beheren, is in 2021 een nieuw beleidsplan opgesteld voor spelen en bewegen in de openbare ruimte. In het plan beschrijven we duidelijk wat we nastreven als gemeente als het gaat om speelruimte in de openbare ruimte Het plan helpt ons gerichte keuzes te maken over speelruimte. Vanaf 2022 beginnen met de uitvoering van dit nieuwe beleidsplan.
Vergroenen moet je doen, Van Grijs Naar Groen
Meer groen in de stad is een doel dat is beschreven in het Groenstructuurplan. De afgelopen 2 jaar heeft de gemeente Velsen dit deels gedaan met het project “Van Grijs Naar Groen”. Hiermee halen we tegels eruit en maken we plekken groener met beplanting. In het plantseizoen 2021 / 2022 doet Gemeente Velsen dit nog voor de laatste keer. Er zijn diverse locaties in Velsen waar de tegels verdwijnen uit de openbare ruimte en er groen voor in de plaats komt. Deze locaties zijn in samenspraak met bewoners naar voren gekomen.
We gaan bewoners ook stimuleren om hun eigen tuin te vergroenen. We zijn daarom ook aangesloten bij de landelijk bekende Stichting Steenbreek.
Wet natuurbescherming
De wetgeving rondom ecologische gegevens en deskundigheid is strenger geworden. Voor ecologisch onderzoek en in kaart brengen van soorten dieren en planten in de gemeente Velsen is deskundigheid nodig. Om te mogen werken met de gedragscode van Vereniging Stadswerk is het nodig dat we weten welke beschermde dier- en plantensoorten er in de gemeente zijn. Alleen met de gedragscode van Vereniging Stadswerk het niet meer nodig om voor alle beheerwerkzaamheden in de openbare ruimte een ontheffing aan te vragen bij de Omgevingsdienst Noord Holland-Noord.
Om zorgvuldig te kunnen werken aan de hand van de gedragscode van Vereniging Stadswerk gaan we in 2022 het onderzoek naar aanwezige soorten flora en fauna voortzetten. Dit onderzoek is al gestart in 2021.
Beheerplannen
Voor het beheer en onderhoud van de groene openbare ruimte gaan we beheerplannen opstellen. Hierin staat welke kwaliteit we nastreven en op welke manier we dit efficiënt en planmatig uitvoeren. Met het opstellen van een beheerplan voor het groen maken we gericht keuzes in kwaliteit en middelen. Het is een instrument om te sturen en verantwoording af te leggen hoe we de openbare ruimte onderhouden.
De ideale buitendienst gaat door
De ideale buitendienst, gestart in 2020, is het best mogelijke samenspel tussen de eigen buitendienst, de aannemer en de inwoners. De buitendienst wil dicht bij de samenleving staan door te luisteren naar wat de inwoners en gebruikers belangrijk vinden.
De inrichting van de ideale buitendienst sluit aan bij de nieuwe besturingsfilosofie: samenhang, ondernemerschap, snelle besluitvorming, professionele verbinding en aandacht voor verantwoording. Dus eigenaarschap en verantwoordelijkheid laag in de organisatie. Al deze uitgangspunten komen terug in de nieuwe organisatie.
De gemeente zorgt ervoor dat het onderhoud goed wordt uitgevoerd en betaalbaar blijft. Zwaar werk besteden we uit om tegemoet te komen aan onze buitendienstmedewerkers
Uitwerking van de mobiliteitsagenda
De mobiliteitsagenda Velsen heeft een beleidsagenda tot 2030 en richt zich op zes thema’s: verduurzaming van mobiliteit, verbeteren verkeersveiligheid, genoeg ruimte voor fietser en voetganger, aantrekkelijk openbaar vervoer, goed functionerende wegen en goede parkeervoorzieningen. Elk jaar worden nieuwe stappen gezet op al deze gebieden. Bij duurzame mobiliteit gebeurt dit deels samen met de andere IJmondgemeenten vanuit het programma IJmond Bereikbaar. Voor 2022 is het thema verkeersveiligheid daarnaast wordt in 2022 prioriteit gegeven aan het actualiseren van het parkeerbeleid.
Regionale Mobiliteitsvisie IJmond
De IJmond bereikbaar en prettig leefbaar houden, dat wil de gemeente Velsen. Daarom doet zij mee aan de Regionale Mobiliteitsvisie IJmond, opgesteld in 2013. Hiervoor is in 2016 het Mobiliteitsfonds IJmond ingesteld. De IJmondgemeenten willen hiermee waarborgen dat partijen tot 2032 blijven samenwerken. Een van de maatregelen uit de mobiliteitsvisie is het realiseren van een doorfietsroute door de IJmond.
Reguliere activiteiten
Speel- en beweegplan - onderhoud en beheer speel- en beweegplekken
Velsen maakt elk jaar een renovatieplan speelplekken. Daarin staat welke speelplekken dat jaar opnieuw moeten worden aangelegd, welke moeten worden aangepast in verband met veiligheid of ouderdom van de toestellen, en welke opgeheven kunnen worden.
Beheer en onderhoud van groen en wegen
Een van de taken van de gemeente is om het groen in de openbare ruimte in een goede staat te houden. Planten moeten soms worden vervangen. Daarnaast sluiten het gebruik en de inrichting van een plantsoen niet altijd meer op elkaar aan. Elk jaar maken we een lijst met de te renoveren plantsoenen. De gemeente betrekt omwonenden en gebruikers bij de uitwerking. Zij hebben invloed op hoe de nieuwe plantsoenen eruit komen te zien.
Naast de renovatie van plantsoenen wordt elk jaar in een aantal straten de bomen vervangen. Bijvoorbeeld als gevolg van het opknappen van een straat (nieuwe riolering en bestrating) maar ook vanwege ziekten en plagen worden bomen gekapt.
Het beheer en onderhoud van groen en wegen is een dagelijkse taak van de gemeente. Voorbeelden zijn: snoeien en schoffelen, vervangen van verlichting in lantaarnpalen en verkeersborden plaatsen.
Een riool dat berekend is op de toekomst
Het riool voert afvalwater af naar de rioolwaterzuivering. Het is een onmisbare voorziening die drie hoofddoelen heeft: de bescherming van de volksgezondheid, het voorkomen van wateroverlast, en het voorkomen van vervuiling van bodem of water door uitstoot van schadelijke stoffen.
De instandhouding en verbetering van de riolering in Velsen gaat altijd door. Bij vervanging van riolering wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat (meer hoosbuien). Het riool krijgt meer water te verwerken. Regenwater wordt bij voorkeur buiten het riool om, via een apart stelsel in de bodem opgenomen. Bij nieuwbouw legt Velsen de riolering zo aan dat deze voorbereid is op de klimaatverandering.
De gemeente gebruikt een hele serie technische herstelmaatregelen om de riolering efficiënt en kostenbewust te onderhouden. Dit past bij de afspraken in het Bestuursakkoord Water. Daarin hebben de betrokken partners afgesproken om de verwachte kostenstijging zoveel mogelijk te beperken. Die partners zijn de drinkwaterbedrijven, de gemeenten voor de riolering en de waterschappen voor de zuivering.
Grondwater op peil
De grondwaterstand geeft aan op welk niveau het grondwater staat. Grondwater is belangrijk, omdat bomen, planten en andere gewassen zich ermee voeden. Te veel of te weinig grondwater kan overlast geven. Daarom heeft Velsen een uitgebreid netwerk van peilbuizen om de grondwaterstanden te meten.
Waar het grondwater te hoog staat, is drainage aangebracht: een systeem dat water afvoert uit de grond. Bij vervanging van het riool wordt vaak nieuwe drainage aangelegd om te hoge grondwaterstanden te voorkomen. De klimaatverandering zorgt in de winter steeds vaker voor hoge grondwaterstanden. Door het nemen van maatregelen bestrijden we deze effecten.